Monday, August 29, 2011

pok soh dan perahunya...versi hitam putih

assalamualaikum dan selamat sejahtera...
hari ini 29 ramadhan adalah puasa yang mungkin terakhir pada tahun 1432 hijrah ini...
tajuk cerita untuk slot kali ini adalah "poksoh dan perahunya..." atau dari kata melayu betulnya "abang yusof dan perahunya......"

poksoh adalah nama samaran yg penulis berikan kepada beliau...kerana didalam perkenalan penulis dengan beliau terlalu singkat tidak sempat untuk penulis bertanyakan nama beliau..poksoh adalah nelayan kecil di kawasan jubakar pantai,tumpat,kelantan,malaysia..umur anggaran 55-60 tahun...orangnya sgt peramah....

penulis merakam gambar poksoh selepas ber"sunrise" di sekitar kawasan itu..
gambar di bawah ketika poksoh mula2 sampai di perahunya,,penulis memohon mengambil gambar...poksoh teruskan meng"iya"kan...penulis bertanya kepada poksoh. jam berapa dia akan pulang nanti?? dia hanya menjawab sambil membetulkan kelengkapan perahunya "kalau banyak tangkapan lewat la sedikit baliknya...dalam pukul 2 petang...kalau kurang hasilnya jam 12 tgh hari sudah pulang...."
sambung beliau lagi..."perahu pokcik ni ada kain depan perahu macam layar ni...untuk digunakan time ade angin...bila ada angin x perlu guna enjin motor ni lagi..."

1)poksoh mengambil pelampung yg disambung pada perahunya...

2)membuka ikatan pada enjin motornya....

3)kemas barang2 dulu...:)

4)kembali  pada enjin perahunya....untuk menghidupkan enjin...

5)menggunakan kekuatan poksoh untuk menghidupkan enjin..

6)enjin sudah hidup...bermula nya kerja poksoh untuk hari ini..

7)poksoh membuang ikatan pada pelampung beliau...

8)memulakan dengan menolak bot menggunakan kayu untuk sampai di tempat yg lebih dalam...

9)selamat jalan poksoh!!

dengan itu pergilah poksoh mencari rezeki di bulan ramadhan ini...penulis mendoakan supaya byk hasil tangkapan setiap hari....kata akhir dari penulis "tidak kira dimana tempat kita bekerja...tidak kira apa pakaian yang kita pakai waktu bekerja(menutup aurat) yang penting..rezeki itu halal...

terima kasih sudih membaca blog ini..
selamat hari raya dan maaf zahir dan batin 
dari penulis
tuan azizi

Tuesday, August 16, 2011

himpunan fotografi asap(collection of smoke photography)

assalamualaikum nselamat sejahtera...selamat berpuasa untuk hari ke 16...:)

pada hari ini...penulis masih di dalam mood ber"blog"...ecece...
untuk kali ni penulis akan kongsikan serba sedikit gambar tentang smoke photography...
smoke photography adalah salah satu wish shot sejak penulis memula pegang kamera...
setelah hampir setahun lebih memegang kamera baru la boleh shot asap ni....
kenapa mengambil masa yang lama untuk shot yang semudah ini....??
proses pembelajaran penulis sangat lah perlahan...lagi2 hanya bergurukan encik google dan makcik youtube...
dah juga kawan2 maya di fesbuk....terima kasih pada kawan2 maya itu....:)

asap yang penulis gunakan adalah bersumber dari lilin. untuk kali ini hanya berkongsi gambar...tp jika ada soalan2 atau komen untuk gambar boleh masukkan komen dibawah....

smoke4


smoke3


smoke2


smoke5


smoke8


smoke7


feberet penulis
smoke6

P/s: kenangan xeroxpix...:(

terima kasih sudi menjenguk blog ini...komen anda diperlukan..


Monday, August 15, 2011

matahari terbit di kampung tok lukut a.k.a sunrise at kg.tok lukut

pada 12 ogos 2011 bersamaan  12 ramadhan....satu mini outing bersama kawan-kawan telah diadakan...
perancangan awal ingin menyunting gambar di pantai sabak..tetapi perubahan drastik dilakukan apabila saudara serah pak cu memberitahu raja kamal (aka ngkuli) ingin turut sama dalam sesi mini outim ini....
ngkuli adalah salah seorang nama besar didalam industri fotografi di kelantan yang juga salah seorang ahli penting dalam kelab karyawan lensa negeri kelantan(KLIK).

jadi adalah amat berbangga apabila ada seorang yang lagi berpengalaman daripada kami dalam edisi outim kali ini..dapat juga sedikit ilmu yang beliau kongsikan...antara yang turut serta dalam edisi outim kali ini adalah Serah Pak Cu,Iskandar Azlan Shah,Ku za.

perjalanan kami ke sana adalah di dalam keadaan hujan yang agak lebat..tp program tetap diteruskan..
alhamdulillah rezeki matahari terbit dapat kami nikmati...

dibawah adalah gambar versi vertorama yang telah digabung dari 3 exposure dari 3 keping gambar.
kampung tok lukut,kelantan


gambar kenangan...foto kumpulan selepas menyunting matahari terbit

Photobucket



p/s: gambar masih ada sedikit yang belom diproses atas masalah2 teknikal...terima kasih sudi menjenguk di blog ini...

Thursday, August 11, 2011

DIY drybox

assalamualaikum dan selamat sejahtera..

setelah sekian lama tidak meng'update' blog...hari ni baru ada mood untuk update...baru faham kenapa orang begitu malas nak update blog...keekek.
hari ini akan menceritakan tentang DIY drybox.
Seperti yang sahabat2 fotografi tahu...drybox merupakan salah satu aksesori kamera dimana tempat untuk menyimpan kamera...dan mungkin ada antara kita memikirkan bukan benda yang penting drybox ini..
lagi satu mungkin kerana harga drybox ini mahal sebab..macam bekas kedap udara biasa saja...tp sampai seratus hengget...tak kene yang kabinet lagi...ekeke
sebenarnya Drybox ini sangat penting..kerana ia adalah tempat menyimpan kamera paling selamat kerana disimpan pada suhu yang disarankan..selain itu boleh menghalang dari fungus2 untuk bertelur di lens yang rege2 beribu-ribu tu,.hehe...kos untuk mencuci fungus ini lebih kurang rm300 ke 400..jadi kesimpulan sangat la baik kita mempunya drybox kita sendiri...

dah banyak membebel di bahagian atas...ni baru nk masuk part DIY drybox..hehe
1)apa yang diperlukan untuk membuat dry box?
-container(depend pada gear anda ada...lg banyak lens...lg besar...)
-silica gel(wajib ada ni untuk maintain kan udara dalam drybox kita tu..sekurang2 500g..)
-hygrometer(berfungsi untuk menyukat kadar kelembapan udaradalam dry box atau dipanggil percent of relative humidity)
p/s:hygrometer tidak lah satu keperluan wajib...tp sebagai guidance kita saje...kalau ada lg molek...kalau tiada pon drybox ni dah boleh jalan..dibawah adalah gambar kepunyaan penulis...sebelum diproses:
Photobucket


2)mahal x kos ni??
kos bg semua sekali paling2 tinggi penulis agak rm60+/-...
contoh:
container:rm15(ni merujuk pada penulis punya container yang beli kat tesco..:))
silica gel: rm15-20 untuk 500g(dalam mudah rm18 saja...)
hygrometer:rm30...(dalam mudah pon ada ni...)
p/s: jadi mungkin harga itu lebih drjangkaan penulis..mungkin kurang..

3)silica gel tu kan ada "expired date"..kena ganti lain ke??
untuk pengetahuan silica gel merupakan benda yang boleh diguna semula..."reuse" bermaksud bila dah sampai tempoh...warna silica gel akan berubah dari biru kepada pink...untuk gunakan balik...kita boleh panaskan silica gel kedalam oven selama 3/4 minit...dengan suhu yang paling kecil...
p/s: cara lain boleh beli silica gel yang recharge...konsep sama juga...mahal sedikit..rm58 x silap dalam mudah...

4)berapa kadar kelembapan yang bagus untuk menyimpan DSLR ni??
kadar yang bagus antara 40% ke 50%.

5)apa beza drybox nga kabinet?
drybox:-murah
            -simple
            -leceh(biasa la barang murah memang leceh sedikit..keke)
kabinet- mahal
           - senang digunakan spt. nk set kelembapan main tekan2 saje nak berapa...:)
kesimpulan..semua benda fotografi bergantung kepada banyak mana anda laburkan....semakin banyak anda laburkan..kualiti semakin baik...jangan anda mengharapkan kualiti yang baik jika mengeluarkan budget yang ciput...keke

di bawah adalah gambarDIY drybox penulis yang telah diproses:
Photobucket


anda boleh google atau tengok kat mudah...benda macam lebih kurang dengan brand AIPO ataupon WONDERFUL...RM pon paling2 nak 150,,,
saya cuma berkongsi cara saya...kerana belom berkemampuan beli kabinet...
jika anda mempunyai lebihan duit membeli kabinet adalah yang terbaik...
segala salah kurang harap maaf...dan jika ada yang mahu bertanyakan soalan bolehkomen dibawah...:)
terima kasih kerana sudi singgah...
selamat berpuasa!...