Sunday, May 29, 2011

koleksi air terjun I





assalamualaikum dan sejahtera..
di waktu cuti sekolah bermula ini..ingin penulis berkongsi bersama semua koleksi beberapa keping gambar yang diambil pada tahun 2010 di sg.gabai dan 2011 di hutan lipur lenggeng N9. gambar ini sebahagian di ambil menggunakan d3000 dengan bantuan ND filter dimana ND8 dan ND400. jika ada kekurangan dalam gambar dibawah beritahu penulis,sebab penullis masih dalam proses pembelajaran..:)...
















gambar diatas tidak akan terhasil jika tiada kenderaan yang disediakan oleh cik nurul aini  kita...hehe.thank you..

sekian..terima kasih..



Wednesday, May 25, 2011

cerita di kuala lumpur






assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
pada akhir semester yang lalu penulis bersama beberapa rakan ke kuala lumpur atau lebih dekat lagi fokusnya di central market(CM) dan KLCC. tujuan kesana untuk mempraktis lg seni fotografi yang dinamakan fotografi jalanan atau inggerisnya "street photography".
dari segi editting tone juga penulis masih lg kurang ilmunya..tp segala pandangan anda untuk menambah baikkan gambar saya sangat dialukan..kata akhir penulis ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada iskandar azlan shah azim idris  hafiz faris afandi kerana sudi bersama-sama menembak disana....

what i will do after this
"what i will do after this??"

what a boring day

"what a boring day today!!"

walking

"someone look at us!!"

pushthebutton
"push the button!"

photoginaction
"photog in action"

no one care
"no one care...."

how do i look
"how do i look??"

duawarna
"colours of malaysia"

dimana taxinya
"where is the taxi???grrrrr"

couple forever
"couple forever"

cara berbeza
"same thing but different way"

(p/s: jika ada kenalan anda yang wujud dalam gambar diatas dan tidak menyukainya mohon seribu kemaafaan dan pm penulis untuk dapat dibuang dalam blog ini..)

sekian terima kasih!




Monday, May 23, 2011

tutorial: peningkatan jarak dinamik





assalamualaikum semua..
topik pada kali ini ada peningkatan jarak dinamik atau dari kata inggerisnya "dynamic range increase" kata pendeknya adalah [DRI]..penulisan ini mungkin sama dengan apa yang ada di google jika anda pernah mencari..cuma kali ini diubah versinya ke bahasa melayu. tutorial ini adalah untuk peringatan penulis juga disamping berkongsi apa yang tahu..

apa itu DRI?
fungsi DRI ada untuk memperbetolkan exposure dimana kadang2 bila kita shoot di siang atau di petang hari exposure yang diinginkan adalah berbeza dengan hasil yang kita gambarkan.

apa beza DRI dengan HDR?
pendapat peribadi penulis merasakan konsepnya adalah sama tp caranya adalah berbeza untuk menghasilkan gambar. HDR pernah ditulis di topik yang lepas.. jadi untuk DRI ada pelbagai cara untuk hasilkan gambarnya
.
untuk tutorial ini penulis menggunakan CS5 sebagai alat untuk hasilkan DRI..
1. pilih semua gambar untuk di"DRI"kan dan masukkan kedalam photoshop.
(p/s: susunan adalah dari cerah ke gelap@overexpose to underexpose)



2. pilih windows>>arrange>>float in windows
(p/s: penulis memilih "float in windows" sebagai pilihan. Anda boleh pilih citarasa anda!!..=D



3. - pilih gambar yang paling cerah@overexpose sebagai background
    - pilih gambar yang sedikit gelap(untuk gambar diatas DSC_0006-4.jpeg)
    - tekan select all>>copy / ctrl+A>>ctrl+C
    - tekan pada gambar background (untuk gambar diatas DSC_0006-5.jpeg) . paste kan pada background  ctrl+V.
    - akan ada 1 layer baru pada background



4. - tutup mata disebelah layer(close the visibility) yang baru dihasilkan itu(p/s: terdapat sedikit masalah teknikal pada gambar dibawah kerana tidak menunjuknya)   
    - tekan pada layer background 
    - select>>color range>>highlights>>OK,


5. di bawah adalah hasilnya..




6. - select>>modify>>feather@shift+F6
    - value untuk penulis gunakan feather adalah 100px dan klik OK.


7.  - tekan pada layer yang baru semula.
     - bukakan balik mata seprti yang ditunjuk pada anak panah dibawah (at visibility)
     - tekan layer mask seperti yang ditunjukkan dibawah




8. langkah seterusnya adalah ulang balik langkah 3 sampai 7.



9. setelah siap semua exposure digabungkan hendak lah diteruskan proses seterusnya untuk menambah baikkan lg gambar. untuk gambar ini sy cuma bermain dengan "hue" saje untuk menaikkan lg warnanya.
anda boleh tambah lg edittingnya untuk menghasillkan mengikut citarasa anda tersendiri. di bawah adalah hasilnya:



sekian dari penulis, apa yang ditulis adalah atas dasar berkongsi ilmu dan menambah ungatan penulis..:)..apa yang kurang adalah dari kekurangan penulis sendiri.harap tutorial ini dapat membantu menyelesaikan masalah diluar sana..(p/s: DRI boleh dilakukan dengan menggunakan 2 keping exposure yang berbeza [OE dan UE] dan boleh diambil dari olahan daripada RAW file)terima kasih!!!



Sunday, May 22, 2011

macro aka micro collection I






gambar mikro ini semua dirakam kan di sekitar bukit cahaya alam,shah alam dan hutan berdekatannya bersama serah pak cu , iskandar azlan shah , zackri zim's , azim idris , muhamad hafiz sepanjang satu semeter di sana..terima kasih kerana sudi bersama-sama memakro!!

kepala tuyup

mrrobbiewithprey3

tuyup lagi

robberfly

robberfly with prey 2

id

assasin bug

DSC_0048

jumper

crawling...

lynx spyder

rama-rama

mangsa dan pemansa

what r u looking?

terima kasih atas sudi singgah di blog ini..apa yang kurang maafkan penulis....:)
majulah industri fotografi negara!!




Friday, May 20, 2011

liputan dinamik tinggi






liputan dinamik tinggi merupakan High Dynamic Range katanya "google translate" atau kata ringkas oleh pemegang DSLR adalah HDR...

ape itu HDR?
fungsi HDR ialah menaikan kaler atau menampakan ape yang x nampak pada satu2 kawasan...ia berfungsi apabila kite x dapat setting pada kamera untuk mendapat seperti mata kita nampak.anda paham? secara mudahnya ape yang kite nampak dimata tp bile shoot hasilnye x sama dengan apa yang kite nampak..jadi HDR adalah penyelamat anda...:)

macammana utk hasil kan HDR?
HDR dihasilkan dengan menggabungkan sekurang-kurangnya 3 keping gambar berlainan exposure ataupon lebih..3 keping,5 keping,7 keping ke...+++..untuk menghasilkan kepingan2 berlainan exposure tu boleh menggunakan auto-bracketing ataupon manual bracketing..auto bracketing ni untuk kamera yang mempunyai function bracketing saje,..result ang keluar contohnya (+2,0,-2)..overexpose,biasa,underexpose..utk manual boleh gunekan mode aperture,shutter tidak pun gune mode manual...:)


apa software diperlukan utk menggabungkan gambar?
ni antara pillihan....
i. photomatix
ii. dynamic photo HDR
iii. photoshop.
bg saya..sy sudah terbiasa dengan photomatix..selepas menggabungkan gambar itu..akan keluar hasilnya..dan dr situ la "tone mapping" akan keluar..tone mapping ini anda boleh pilih bagaimana HDR yg diinginkan lembut ke kasar..:)..bg saya lebih sukakan natural..x suka bila nampak ala2 kartun..untuk 2 software berikutnya sy x pernah cuba lg..maka jadi lah HDR..

ape itu pseudo HDR?
pseudo HDR dihasilkan dari sekeping gambar dan diolah menjadi 3 exposure berlainan di dalam software..
ia mungkin dari "single jpeg atau single RAW" tp bg penggemar HDR ataupon addicted HDR mereka tidak menggambar pseudo itu gambar HDR..tp hanya sekeping gambar yang diedit untuk menaikan kalernye...


macammane kalau menggunakan sekeping gambar sahaja dan diedit hdr didalam PS??
maksud HDR itu sendiri hasil gabungan 3 exposure berbeza...maknane kalau sekeping anda fikirkan2...heee

di bawah merupakan hasil yang x seberapa HDR dan pseudo HDR oleh saya...
HDR
cubaan HDR
5 layer HDR
hdr kapal
5 layer HDR
hdr sunrise
3 layer HDR
car HDR
5 layer HDR
bukit cerakah
3 layer panorama HDR
masjid shah alam
9 layer HDR

pseudo HDR

pseudoempangan

pseudo toilet masjid besi

pseudo HDR:: mosque

kata akhir dari penulis..saya masih lg kurang ilmu di dada..apa yang ditulis mungkin ade kurang ade lebih..
ape yg salah harap maaf dan harap boleh berkongsi sama saya..sekian.