Monday, April 25, 2011

kembali sebentar...







assalamualaikum semua..
setelah sekian lame tidak men"update"..
hari ini akan saya berkongsi sedikit gambar dari kampung saya sendiri..
saya ternyata masih baru di dalam genre landscape ini..
jadi segala kekurangan amatlah dikesali..
gear yang digunakan masih lagi D3000 kesayangan bersama kitlens18-55...
yang bertambah hanyalah filter hoya ND400..:)
kalau mahu tahu ape itu filter ND400 boleh bertanya pakcik google..hehe..
di bawah adalah hasil yang x seberapa...

geting

sunrise

chalet at pantai sri tujuh

hasil yang paling disukai...
my village

saya juga sempat bermakro sedikit di hutan kecil di sebelah rumah..

belalang

kupu-kupu pagi

jumper with food

masih ada banyak gambar untuk diproses...cuma masa terlalu suntuk untuk
memproses..
sekian dari saya...insyaAllah akan membicarakan soal startrails untuk seterusnya..
terima kasih..:)






Wednesday, April 13, 2011

Tutorial : simple shadow

assalamualaikum..
hari ini ingin berkongsi sedikit tutorial yang dikongsi oleh ustaz annamir di youtube.
shadow ini agak menarik bagi saya untuk menimbulkan lagi gambar kita.



2.

step yang pertama adalah copy gambar asal kita atau siapa yang biasa dengan "shortcut" (Ctrl+J)
hasil nya adalah pada warna merah itu..

3.

lankah seterusnya ialah dengan membuat layer yang baru(pada bulatan bahagian bawah)
4.

i.bawa layer 2 itu ke bawah "duplicate picture"
ii. tukar ke warna putih dan pilih "paint bucket tool"
iii. klik pada gambar pada layer 2 untuk menggunakan "paint bucket tool"

5.

i. tekan pada layer 1@ duplicate image untuk langkah seterusnya
ii. tekan Edit>>Free transform.

6.

i. resize image mengikut citarasa anda.
ii.tekan pada bahagian merah itu dan klik "apply".

7.

i. buat layer baru a.k.a. layer 3

8.

i. latakkan layer 3 ke bawah duplicate layer

9.

i. pilih layer 1
ii. tekan "magic want tool" dan klik pada kawasan putih itu..
iii. select inverse.
10.

i. klik pada layer 3.
ii. pilih warna hitam dan tekan "paint bucket tool"
iii. klik pada tempat yang "dipilih"( warna biru)
11.

i. masih di layer 3.
ii. klik edit>>free transform.

12.

i. klik kanan dan pilih "warp"

13.

i. tarik mengikut citarasa anda.

14.

i. klik pada apply.

15.

i.langkah ini adalah untuk menkaburkan bahagian hitam di belakang.
ii. Filter>>Blur>>Gaussian blur

16.

i. tarik mengikut citarasa anda.:)

17.

last step adalah watermark anda..

18.

inilah hasilnya..

di bawah adalah hasil dari flickr saya..sekian terima kasih...

lalat

Monday, April 11, 2011

macromania....

assalamualaikum..
di hari yang sibuk dengan final year project..
sudah lama tidak keluar menembak bersama kawan-kawan...
jadi hari ini akan berkongsi sedikit hasil macro/close yang tak seberapa dari gearku, D3000..

"Macro photography is close-up photography of usually very small objects. The classical definition is that the image projected on the "film plane" (i.e., film or a digital sensor) is close to the same size as the subject"...(kredit to wikipedia) 

dalam menghasilkan gambar makro ini..ape yang penting yg perlu ada ialah macro lens..
antara lens macro yang tersohor 100mm(canon), 105mm(nikon) dan sp90(tamron)..
bagi yang budget macro terdapat banyak cara..
antaranya reverse lens, pakai extension tube(ET) dan pakai macro filter..

ini adalah penerangan yang serba ringkas..andai salah tolong maafkan sebab ini adalah mengikit pemahaman saya sendiri..:)..untuk mengetahui lebeh lanjut boleh tanya pada uncle google..heee.
untuk membuat reverse lens anda perlukan reverse ring..
kalau ET, dia punya function x silap dia boleh besarkan lagi objek kita tu..
kalau macro filter, terdapat banyak jenis macro filter..contoh +1,+2,+4,+8, dan +10...kalau +10 tu semakin dekat la dia boleh ambil gambar itu...

bagi saya hasilkan macro/closeup ini..saya gunakan D3000+kitlens+macro filter(+10) +lDIY diffuser..
saya dapat macro filter dari sini lelong...
Ape itu DIY diffuser?Dalam macro..lighting sgt penting..jadi cahaya yang lebih(harsh) akan menjadikan gambar kita kurang cantik..saya sendiri masih study bab lighting ni..DIY ialah "do it yourself" maknanya buat sendiri mengikut kretiviti. contoh DIY boleh mintak nga Dato' google.:)

Ini antara sifu2 maya saya, jan azrol sirmart ayoe artstudio rizalis ngkuli

berikit adalah antara gambar2 macro saya:


lalat?


robberfly with prey 2


id

assasin bug

DSC_0048

jumper

crawling...

mangsa dan pemansa

cukup la disini sahaja buat kali ini..untuk melihat lebih lanjut boleh merujuk pada saya punya flickr..sekian..terima kasih..




Friday, April 8, 2011

xeroxpix by nips

xeroxpix by nips by xeroxpix
xeroxpix by nips, a photo by xeroxpix on Flickr.

gambar ini diambil sewaktu ingin mencuba product shoot..gambar itu akan diupload dari masa ke semasa..:)
gambar diambil menggunakan gear saya iaitu D3000+kitlens+ speedlite..
exif iso100,f3.5,1/13s..





panning photography

panning bermaksud kita mengambil atau"capture" objek dalam keadaan bergerak dalam pergerakan yang selari (parallel) ke arah objek..objek yang diambil akan menjadi sharp dan keadaan sekeliling akan jadi blur..(kredit kepada pakcik google) untuk pengetahuan yang lebih boleh merujuk pada link tersebut.
disini saya ingin berkongsi gambar yang pertama kali shoot panning pada event fakulti kejuruteraan mekanikal (FKM)...

drift 3

drift 2

drift 1




siapa saya??siapa xeroxpix?

         Pertama sekali..ini adalah pertama kali menulis blog..so akan ada banyak kekurangan dalam penulisan ini..mohon maaf atas kekurangan itu.. Saya bernama TUAN NOOR AZIZI BIN TUAN MAT dan xeroxpix merupakan identiti saya di dalam seni fotografi..blog ini adalah berkisarkan "blog photo" jadi tiada gosip2 artis akan dibicarakan disini..
         fotografi terbahagi kepada banyak bahagian seperti landskap,makro,  "product" dan bermacam-macam lagi...ape yang saya nyatakan diatas adalah antara minat-minat saya dalam seni fotografi..saya masih lagi baru dalam bidang ini...gear yang digunakan adalah nikon D3000
          Gambar akan diupdate dari semasa ke semasa....juga boleh melihatnya di facebook ataupon di flickr:-)

preview nikon d3000 dengan  kenrockwell