Wednesday, September 14, 2011

tutorial:olahan asap fotografi a.k.a smoke photography editting part III

assalamualaikum dan salam satu malaysia....
hari ini penulis akan meng"update" sedikit lg tutorial tentang olahan smoke photography ini..
secara ringkas tutorial kali akan diajar tentang macammana nak FLIP gambar..supaya nampak macam datang dari dua sumber asapnya...
p/s:kalu betol 2 sumber asap boleh menghasilkan pergerakan asap yang sama mmg DASYAT la...kekeke

step1
1.seperti biasa merge kan dulu semua file sebelom ini...Ctrl+shift+E

step2
1.copy background( ctrl+J)
2.tekan pada tempat yang bulatan merah di sebelah kiri...

step3
1.select pada tempat untuk kita flip

step4
1.klik kanan tetikus...pilih FREE TRANSFORM

step5
1.klik kanan tetikus sekali lg dan pilih FLIP HORIZONTAL

step6
1.letak di belah mana yang anda suka...

step7
1.tadaa...dah siap da pon....untuk langkah yang selamat kita mergekan dulu...macam biasa ctrl+shift+E

step8
1.pilih crop tool
p/s: jika mahu crop stendard boleh set kan pada cropping set tu...kalau nkmanual pon boleh...

step 9
result akhir....letak watermark dan save...SSSIIAAPP!!

ni contoh gambar yang dah siap...view kat PC dulu sebelom hupload..hhehehe...

ni adalah dari FLICKR penulis..
newsmoke


alhamdulillah berakhir sudah tutorial sebanyak 3 episod ini...penulis berharapdengan perkongsian ini dapat la kita sama-sama membuat smoke photography di rumah...di kala sekarang pon kat luar berjerebu..hujan...di rumah pon jadi la untuk shoot...akhir kata  dari penulis...jika ada salah silap dalam penulisan penulis...jika ada yang perlu diperbetulkan boleh hantar PM pada penulis...lg baik komen disini...:p

sekian...terima kasih...

sebarang masalah boleh hubungi penulis..melalui tuanazizi88@gmail.com / tuanazizi-012-3686884

Monday, September 12, 2011

tutorial:olahan asap fotografi a.k.a smoke photography editting part II

assalamualaikum dan salam sejahtera...salam 1 malaysia...

   oleh kerana penulis masih lagi dalam mood menulis jadi agak cepat sedikit mengupdate blog ini...hehe
untuk hari ini...akan membuat sambungan kepada tutorial part 1 (boleh tekan kepada yang belom mengikuti blog ini.) dan ini adalah koleksi smoke photography penulis koleksi smoke photography. ini adalah cara penulis sendiri...penulis tidak pasti ada cara yang lebih mudah atau tidak..jika ada boleh lah berkongsi bersama penulis...

p/s:kualiti gambar agak kurang...mohon maaf ye sahabat...

step1
tekan Ctrl+shift+E untuk mergekan gambar(seperti didalam bulatan merahitu)

step 2
1.copy layer background
2.select brush
3.select kaler putih.(sapu  pada bahagian yang x berkenaan...)

step 3
1.create new layer
2.letak dibawah copy layer BG(background)

step 4
1.tekan pada layer copy(setkan kepada luminosity)

step5
1.klik pada new layer td
2.tekan G untuk gradient tool
3.amik kaler yang warna-warni(macam yang tanda merah diatas)

step6
ini cara penulis tarik gradient...(pastikan letak pada new layer td)

step 7
hasilnya.....

step8
1.merge semua dulu...step ni terpulang samaada mahu merge ataupon tidak..
ctrl+shift+E

step 9
1.select brush tool balik untuk buang warna yang tidak diperlukan
2.pastikan pada kaler putih

step 10
ini adalah hasil nya....end of part II

    dengan itu berakhir la tutorial untuk kali ini....terdapat satu lagi siri untuk olahan fotografi asap ini...sekali lagi mohon maaf jika ada kelemahan dalam tutorial ini....cara ini adalah cara penulis sendiri...penulis menjumpai cara ini ketika try and error setelah mencari teknik olahan di google  tidak diketemui...segala kritikan membina amat penulis hargai....sebelom berakhir penulis ingin berkongsi hasil gambar ini pada siri III nanti....

newsmoke

sekian dari penulis.....
sebarang komen boleh dihantar kepada tuanazizi88@gmail.com /hubungi tuan azizi-0123686884

Sunday, September 11, 2011

tutorial:olahan asap fotografi a.k.a smoke photography editting part I

assalamualikum n salam sejahtera...

     Telah lame penulis tidak mengupdate bahagian tutorial...jadi hari ini penulis ingin mengarang tentang smoke photography, seperti yang sedia maklum..penulis pernah post hasil karya seni asap yang dibuat oleh penulis...kalau yang belom melawat boleh tekan sini .itu adalah contoh2 karya penulis...namun diluar sana masih terdapat banyak hasil yang superb dari ini...(kita biarkan dulu disini tentang posting yang lepas ini...)
Untuk hari ini..sebelom menceritakan macammana olahan smoke...kite ke QnA dulu..

apa itu smoke photography??
smoke  photography adalah kita merakam kan asap...dimana seni yang timbul dari asap...

mana nak ambil asap tu??
sumber asap boleh diambil dari
- colok(kalau boleh beli yang x berbau...ehe),
- asap dari lilin(bila lilin padam)...
- asap dari rokok(kosnya sedikit mahal...disamping banyak kesan negatif pada badan...kesimpulan berhenti merokok...keke*
atau apa2 saja yang berasap...

tempat perlu terang@cerah kah??
ya..tempat perlu kan kecerahan....

macam mane setting set kamera ni??





ini adalah cara penulis shoot itu hari...
1.background mesti hitam...
2.sumber asap penulis adalah lilin
3.1 unit speedlite
4.letakkan penghadang pada speedlite
5.exif penulis..f8 1/60s iso200(tripod+remote)
6.nikong x penting pon...keke








nampak ada orang guna potoshop jer wat smoke photog ni..boleh ke??
btol la tu...ade juga cara nya macam tu..kat youtube pon byk ajar..hehe...tp kurang la feel smoke nye...kekeke...

shoot RAW atau JPEG??
penulis merekemen untuk shoot dalam RAW...tp waktu penulis shoot terlupa untuk tukar pada raw.jadi shoot JPEG aja la...

bila nk start tutorial ni??
amboi x sabar nampak bam...keekeke


   ok2 sebelom bermula nya tutorial...penulis memohon ,maaf jika ada byk kekurangan dalam tutorial ini..untuk part I ni penulis refer daripada sumber orang juga...cuma part II dan part III nnt adalah try n error penulis sendiri....

step 1.
pilih gambar yang diolah.

step 2
open with PS(x kesah guna mana2 version..penulis gunakan cs5

step 3
1.tekan pada LEVEL(ini untuk menambah lagi kehitamam)

step 4
hasilnya....

step 5
owh...sebelom terlupakan pastikan anda copy layer background 
p/s:kalau boleh selepas step 2 terus copy layer..
short-cut Ctrl+J

step 6
tekan pada brush tool dan pastikan kalernya adalah hitam...ini kerana kita akan membuang asap2 yang x perlu...
p/s:pasti berada pada layer yang kita copy tadi...

step 7
setelah berpuas hati dengan hasil itu...tibalah masa untuk kita invert kan warna Background hitam kepada putih.,..
caranya dengan menekan Ctrl+I

step 8
ini adalah hasil selepas invert...cara seterusnya adalah dengan menekan HUE/SATURATION 
(untuk pemilihan  warna mengikut citarasa masing2...)

step 9
hasilnya dari permainan hue/saturation

     Dengan itu tamatlah untuk siri 1 ini...segala yang kurang itu datang dari kelemahan penulis sendiri..pohon 1001 kemaafan...mengharapkan tutorial ini berguna kepada kawan-kawan sekalian.. sebelom berakhir penulis ingin berkongsi hasil sebenar yang akan siap pada tutorial part 3 nanti...hehe....

newsmoke

next part will be coming...:)

segala komen anda sangat penulis hargai....jika ada sebarang masalah boleh emailkan kepada tuanazizi88@gmail.com @hubungi tuan azizi - 012-3686884

Saturday, September 10, 2011

nikon get together at kota bharu

    Semalam 9 september 2011,penulis telah berpeluang untuk turut serta dalam Nikon Get Together di Kota Bharu anjuran Nikon Club Kelantan..Program bermula jam 9.00 pagi dengan pendaftaran..setiap pendaftaran akan mendapat "sobernier" dari pihak Nikon Club Malaysia. penyertaan peserta dalam program ini lebih kurang 50orang..termasuk semua otai,legem,masta,newbie,nubis dan apa bagai...semua orang SAY NIKON!!...:)

ragam diawal penyertaan

   Selepas selesai segala hal..pihak nikon club kelantan memberi "suprise" dengan membawa tiga orang model dari negeri Cik Siti Wan Kembang ini...penulis terus berpeluh kerana shoot model adalah diluar genre penulis..ececece.... seingat penulis hampir setahun sudah tidak shoot model2 ni...tapi penulis tidak panik...kekke..tetap cuba yang terbaik pada hari ini...lagipon ilmu memotret model sangat ciput di dada penulis...ape2 pon layan dulu hasil potret dari nubis potraiture ini...gear yang penulis gunakan untuk shoot kali ini adalah d3000+tamron 17-50em em...ebeleble lite. 

p/s:semua gambar dibawah tiada editting keras...cuma 1 keping sahaja diolah kepada hitam putih yang lain cuma dalam ACR saje....

1.versi itam putih

2.pose skit 

3.hello eberyone

4.hello again!!

5.cara i betulkan rambut...


6. hye...

7.bermain dengan garis lurus

8.how do i look??

9.ops!

10.macam ni boleh??

11.sorry datang lambat...keke

12.berhenti seketika untuk memberi sedikit ilmu

13.atas:bergurau ketika berehat selepas penat berpose
bawah: walaupon rehat orang masih suruh berpose...keke

14. last shot...closeup skit...:)

15.last shot close up skit..

   penulis pulang sebelum pihak nikon memberi makan besar...jadi x berpeluang la penulis merasa nasi dari pihak nikon..keke...sampai dirumah penulis melihat pada sobernier yang pihak nikon club malaysia sediakan pada peserta...terasa gatal tangan untuk menekan shutter..penulis mencuba "creative shot" dengan menggunakan sobernier itu..iaitu gelang nikon untuk dishoot di sekitar rumah penulis.. gear yang digunakan adalah d3000+reverse 50mm..juga ebeleble lite...hasilnya adalah seperti di bawah...



sekian dari penulis...tuan azizi

p/s:penulis memohon maaf kerana tidak dapat sertai kelas nikon pada hari ini...