Sunday, September 11, 2011

tutorial:olahan asap fotografi a.k.a smoke photography editting part I

assalamualikum n salam sejahtera...

     Telah lame penulis tidak mengupdate bahagian tutorial...jadi hari ini penulis ingin mengarang tentang smoke photography, seperti yang sedia maklum..penulis pernah post hasil karya seni asap yang dibuat oleh penulis...kalau yang belom melawat boleh tekan sini .itu adalah contoh2 karya penulis...namun diluar sana masih terdapat banyak hasil yang superb dari ini...(kita biarkan dulu disini tentang posting yang lepas ini...)
Untuk hari ini..sebelom menceritakan macammana olahan smoke...kite ke QnA dulu..

apa itu smoke photography??
smoke  photography adalah kita merakam kan asap...dimana seni yang timbul dari asap...

mana nak ambil asap tu??
sumber asap boleh diambil dari
- colok(kalau boleh beli yang x berbau...ehe),
- asap dari lilin(bila lilin padam)...
- asap dari rokok(kosnya sedikit mahal...disamping banyak kesan negatif pada badan...kesimpulan berhenti merokok...keke*
atau apa2 saja yang berasap...

tempat perlu terang@cerah kah??
ya..tempat perlu kan kecerahan....

macam mane setting set kamera ni??





ini adalah cara penulis shoot itu hari...
1.background mesti hitam...
2.sumber asap penulis adalah lilin
3.1 unit speedlite
4.letakkan penghadang pada speedlite
5.exif penulis..f8 1/60s iso200(tripod+remote)
6.nikong x penting pon...keke








nampak ada orang guna potoshop jer wat smoke photog ni..boleh ke??
btol la tu...ade juga cara nya macam tu..kat youtube pon byk ajar..hehe...tp kurang la feel smoke nye...kekeke...

shoot RAW atau JPEG??
penulis merekemen untuk shoot dalam RAW...tp waktu penulis shoot terlupa untuk tukar pada raw.jadi shoot JPEG aja la...

bila nk start tutorial ni??
amboi x sabar nampak bam...keekeke


   ok2 sebelom bermula nya tutorial...penulis memohon ,maaf jika ada byk kekurangan dalam tutorial ini..untuk part I ni penulis refer daripada sumber orang juga...cuma part II dan part III nnt adalah try n error penulis sendiri....

step 1.
pilih gambar yang diolah.

step 2
open with PS(x kesah guna mana2 version..penulis gunakan cs5

step 3
1.tekan pada LEVEL(ini untuk menambah lagi kehitamam)

step 4
hasilnya....

step 5
owh...sebelom terlupakan pastikan anda copy layer background 
p/s:kalau boleh selepas step 2 terus copy layer..
short-cut Ctrl+J

step 6
tekan pada brush tool dan pastikan kalernya adalah hitam...ini kerana kita akan membuang asap2 yang x perlu...
p/s:pasti berada pada layer yang kita copy tadi...

step 7
setelah berpuas hati dengan hasil itu...tibalah masa untuk kita invert kan warna Background hitam kepada putih.,..
caranya dengan menekan Ctrl+I

step 8
ini adalah hasil selepas invert...cara seterusnya adalah dengan menekan HUE/SATURATION 
(untuk pemilihan  warna mengikut citarasa masing2...)

step 9
hasilnya dari permainan hue/saturation

     Dengan itu tamatlah untuk siri 1 ini...segala yang kurang itu datang dari kelemahan penulis sendiri..pohon 1001 kemaafan...mengharapkan tutorial ini berguna kepada kawan-kawan sekalian.. sebelom berakhir penulis ingin berkongsi hasil sebenar yang akan siap pada tutorial part 3 nanti...hehe....

newsmoke

next part will be coming...:)

segala komen anda sangat penulis hargai....jika ada sebarang masalah boleh emailkan kepada tuanazizi88@gmail.com @hubungi tuan azizi - 012-3686884

2 comments: