Wednesday, September 14, 2011

tutorial:olahan asap fotografi a.k.a smoke photography editting part III

assalamualaikum dan salam satu malaysia....
hari ini penulis akan meng"update" sedikit lg tutorial tentang olahan smoke photography ini..
secara ringkas tutorial kali akan diajar tentang macammana nak FLIP gambar..supaya nampak macam datang dari dua sumber asapnya...
p/s:kalu betol 2 sumber asap boleh menghasilkan pergerakan asap yang sama mmg DASYAT la...kekeke

step1
1.seperti biasa merge kan dulu semua file sebelom ini...Ctrl+shift+E

step2
1.copy background( ctrl+J)
2.tekan pada tempat yang bulatan merah di sebelah kiri...

step3
1.select pada tempat untuk kita flip

step4
1.klik kanan tetikus...pilih FREE TRANSFORM

step5
1.klik kanan tetikus sekali lg dan pilih FLIP HORIZONTAL

step6
1.letak di belah mana yang anda suka...

step7
1.tadaa...dah siap da pon....untuk langkah yang selamat kita mergekan dulu...macam biasa ctrl+shift+E

step8
1.pilih crop tool
p/s: jika mahu crop stendard boleh set kan pada cropping set tu...kalau nkmanual pon boleh...

step 9
result akhir....letak watermark dan save...SSSIIAAPP!!

ni contoh gambar yang dah siap...view kat PC dulu sebelom hupload..hhehehe...

ni adalah dari FLICKR penulis..
newsmoke


alhamdulillah berakhir sudah tutorial sebanyak 3 episod ini...penulis berharapdengan perkongsian ini dapat la kita sama-sama membuat smoke photography di rumah...di kala sekarang pon kat luar berjerebu..hujan...di rumah pon jadi la untuk shoot...akhir kata  dari penulis...jika ada salah silap dalam penulisan penulis...jika ada yang perlu diperbetulkan boleh hantar PM pada penulis...lg baik komen disini...:p

sekian...terima kasih...

sebarang masalah boleh hubungi penulis..melalui tuanazizi88@gmail.com / tuanazizi-012-3686884

No comments:

Post a Comment