Friday, May 20, 2011

liputan dinamik tinggi






liputan dinamik tinggi merupakan High Dynamic Range katanya "google translate" atau kata ringkas oleh pemegang DSLR adalah HDR...

ape itu HDR?
fungsi HDR ialah menaikan kaler atau menampakan ape yang x nampak pada satu2 kawasan...ia berfungsi apabila kite x dapat setting pada kamera untuk mendapat seperti mata kita nampak.anda paham? secara mudahnya ape yang kite nampak dimata tp bile shoot hasilnye x sama dengan apa yang kite nampak..jadi HDR adalah penyelamat anda...:)

macammana utk hasil kan HDR?
HDR dihasilkan dengan menggabungkan sekurang-kurangnya 3 keping gambar berlainan exposure ataupon lebih..3 keping,5 keping,7 keping ke...+++..untuk menghasilkan kepingan2 berlainan exposure tu boleh menggunakan auto-bracketing ataupon manual bracketing..auto bracketing ni untuk kamera yang mempunyai function bracketing saje,..result ang keluar contohnya (+2,0,-2)..overexpose,biasa,underexpose..utk manual boleh gunekan mode aperture,shutter tidak pun gune mode manual...:)


apa software diperlukan utk menggabungkan gambar?
ni antara pillihan....
i. photomatix
ii. dynamic photo HDR
iii. photoshop.
bg saya..sy sudah terbiasa dengan photomatix..selepas menggabungkan gambar itu..akan keluar hasilnya..dan dr situ la "tone mapping" akan keluar..tone mapping ini anda boleh pilih bagaimana HDR yg diinginkan lembut ke kasar..:)..bg saya lebih sukakan natural..x suka bila nampak ala2 kartun..untuk 2 software berikutnya sy x pernah cuba lg..maka jadi lah HDR..

ape itu pseudo HDR?
pseudo HDR dihasilkan dari sekeping gambar dan diolah menjadi 3 exposure berlainan di dalam software..
ia mungkin dari "single jpeg atau single RAW" tp bg penggemar HDR ataupon addicted HDR mereka tidak menggambar pseudo itu gambar HDR..tp hanya sekeping gambar yang diedit untuk menaikan kalernye...


macammane kalau menggunakan sekeping gambar sahaja dan diedit hdr didalam PS??
maksud HDR itu sendiri hasil gabungan 3 exposure berbeza...maknane kalau sekeping anda fikirkan2...heee

di bawah merupakan hasil yang x seberapa HDR dan pseudo HDR oleh saya...
HDR
cubaan HDR
5 layer HDR
hdr kapal
5 layer HDR
hdr sunrise
3 layer HDR
car HDR
5 layer HDR
bukit cerakah
3 layer panorama HDR
masjid shah alam
9 layer HDR

pseudo HDR

pseudoempangan

pseudo toilet masjid besi

pseudo HDR:: mosque

kata akhir dari penulis..saya masih lg kurang ilmu di dada..apa yang ditulis mungkin ade kurang ade lebih..
ape yg salah harap maaf dan harap boleh berkongsi sama saya..sekian.







5 comments:

  1. great tips g, dan set hdr yg mantop2

    ReplyDelete
  2. nnti bleh ajar aku hdr, aku dah try byk kali, time post processing tak dpt step yg betul2 la g... selalu ada halo. cis

    ReplyDelete
  3. aku try wat tutorial yang basic..tp yang tone mapping tu ak pom belom mahir..masta z jugak hebat!!

    ReplyDelete