Monday, May 23, 2011

tutorial: peningkatan jarak dinamik

assalamualaikum semua..
topik pada kali ini ada peningkatan jarak dinamik atau dari kata inggerisnya "dynamic range increase" kata pendeknya adalah [DRI]..penulisan ini mungkin sama dengan apa yang ada di google jika anda pernah mencari..cuma kali ini diubah versinya ke bahasa melayu. tutorial ini adalah untuk peringatan penulis juga disamping berkongsi apa yang tahu..

apa itu DRI?
fungsi DRI ada untuk memperbetolkan exposure dimana kadang2 bila kita shoot di siang atau di petang hari exposure yang diinginkan adalah berbeza dengan hasil yang kita gambarkan.

apa beza DRI dengan HDR?
pendapat peribadi penulis merasakan konsepnya adalah sama tp caranya adalah berbeza untuk menghasilkan gambar. HDR pernah ditulis di topik yang lepas.. jadi untuk DRI ada pelbagai cara untuk hasilkan gambarnya
.
untuk tutorial ini penulis menggunakan CS5 sebagai alat untuk hasilkan DRI..
1. pilih semua gambar untuk di"DRI"kan dan masukkan kedalam photoshop.
(p/s: susunan adalah dari cerah ke gelap@overexpose to underexpose)2. pilih windows>>arrange>>float in windows
(p/s: penulis memilih "float in windows" sebagai pilihan. Anda boleh pilih citarasa anda!!..=D3. - pilih gambar yang paling cerah@overexpose sebagai background
    - pilih gambar yang sedikit gelap(untuk gambar diatas DSC_0006-4.jpeg)
    - tekan select all>>copy / ctrl+A>>ctrl+C
    - tekan pada gambar background (untuk gambar diatas DSC_0006-5.jpeg) . paste kan pada background  ctrl+V.
    - akan ada 1 layer baru pada background4. - tutup mata disebelah layer(close the visibility) yang baru dihasilkan itu(p/s: terdapat sedikit masalah teknikal pada gambar dibawah kerana tidak menunjuknya)   
    - tekan pada layer background 
    - select>>color range>>highlights>>OK,


5. di bawah adalah hasilnya..
6. - select>>modify>>feather@shift+F6
    - value untuk penulis gunakan feather adalah 100px dan klik OK.


7.  - tekan pada layer yang baru semula.
     - bukakan balik mata seprti yang ditunjuk pada anak panah dibawah (at visibility)
     - tekan layer mask seperti yang ditunjukkan dibawah
8. langkah seterusnya adalah ulang balik langkah 3 sampai 7.9. setelah siap semua exposure digabungkan hendak lah diteruskan proses seterusnya untuk menambah baikkan lg gambar. untuk gambar ini sy cuma bermain dengan "hue" saje untuk menaikkan lg warnanya.
anda boleh tambah lg edittingnya untuk menghasillkan mengikut citarasa anda tersendiri. di bawah adalah hasilnya:sekian dari penulis, apa yang ditulis adalah atas dasar berkongsi ilmu dan menambah ungatan penulis..:)..apa yang kurang adalah dari kekurangan penulis sendiri.harap tutorial ini dapat membantu menyelesaikan masalah diluar sana..(p/s: DRI boleh dilakukan dengan menggunakan 2 keping exposure yang berbeza [OE dan UE] dan boleh diambil dari olahan daripada RAW file)terima kasih!!!No comments:

Post a Comment